Op weg naar het doen van belijdenis (3): Een heel ander leven

Op weg naar het doen van belijdenis (3)

Een heel ander leven

Jezus ging Jericho in en trok door de stad. Er was daar een man die Zacheüs heette, een rijke hoofdtollenaar. Hij wilde Jezus zien, om te weten te komen wat voor iemand het was, maar dat lukte hem niet vanwege de menigte, want hij was klein van stuk. Daarom liep hij snel vooruit en klom in een vijgenboom om Jezus te kunnen zien wanneer hij voorbijkwam. Toen Jezus daar langskwam, keek hij naar boven en zei: ‘Zacheüs, kom vlug naar beneden, want vandaag moet ik in jouw huis verblijven.’ Zacheüs kwam meteen naar beneden en ontving Jezus vol vreugde bij zich thuis. Allen die dit zagen, zeiden morrend tegen elkaar: ‘Hij is het huis van een zondig mens binnengegaan om onderdak te vinden voor de nacht.’ Maar Zacheüs was gaan staan en zei tegen de Heer: ‘Kijk, Heer, de helft van mijn bezittingen geef ik aan de armen, en als ik iemand iets heb afgeperst vergoed ik het viervoudig.’ Jezus zei tegen hem: ‘Vandaag is dit huis redding ten deel gevallen, want ook hij is een zoon van Abraham. 10 De Mensenzoon is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was.’ (Lukas 19:1-10)

Aan Zacheüs is te zien wat het betekent als de Here Jezus in je leven komt. Zacheüs moest zijn oude leven loslaten. Door de ontmoeting met de Here Jezus keert hij zich van dat oude leven af. Hij breekt ermee. Een gelukkig leven was dat niet. Want het leven van Zacheüs bestond maar uit een paar dingen: geld verdienen, bedrog en afpersing. Met zo’n leven heb je niet veel vrienden meer. De mensen willen hem dan ook er niet tussen laten komen. En ze gunnen hem ook geen ontmoeting met de Here Jezus.
Aan deze ontmoeting van de Here Jezus met Zacheüs kunnen we zien, dat de Here Jezus vaak mensen opzoekt, die het vanuit zichzelf niet best doen. De Here Jezus kiest een bedrieger als gastheer. Door gast te zijn van Zacheüs nodigt de Here Jezus Zacheüs uit voor Zijn maaltijd: de bruiloft van het Lam (Openbaring 22). Door die uitnodiging kán Zacheüs niet meer vasthouden aan dat oude leven. Maar hij heeft dat leven van bedrog ook niet meer nodig.
Wat zou er in jouw leven gebeuren als de Here Jezus je gast is?

ds. M.J. Schuurman