Piet van Midden, Groeibijbel. KokBoekencentrum Uitgevers, 2024.

Piet van Midden, Groeibijbel. KokBoekencentrum Uitgevers, 2024.


De vierde druk van de Groeibijbel, geschreven door Piet van Midden. Hij is emeritus-predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland en was ook tot 2023 docent Hebreeuws aan de Universiteit van Tilburg. Van Midden schreef deze vertelbijbel voor tieners, waarbij hij de Hebreeuwse en Griekse grondtekst van de bijbel dicht bij de hand had. Dat Van Midden bekend is met de Joodse traditie en uitleg is goed te merken. Knap is hoe Van Midden achtergrondinformatie niet als achtergrondinformatie brengt maar al vertellend in de verhalen verwerkt. Door zijn manier van vertellen laat Van Midden goed merken dat de verhalen uit de Bijbel uit zichzelf vaak spannende verhalen zijn. De verhalen die hij navertelt zijn niet alleen de bekende verhalen. Ook onbekendere verhalen zijn opgenomen. Ook bepaalde psalmen en profeten, als Jesaja, Jeremia en Ezechiël, worden naverteld. Uit het Nieuwe Testament vertelt Van Midden delen uit Mattheüs en Lukas na. Ook Handelingen en Openbaring komen aan bod. Tussendoor verwerkt Van Midden enkele gedeelten uit de brieven.
Het is de moeite waard om de Groeibijbel erbij te pakken om te zien hoe je een bijbelverhaal kunt navertellen. Zeker om te zien hoe hij andere bijbelgedeelten gebruikt om een verhaal te vertellen. Ook is het de moeite waard om te zien hoe Van Midden de verhalen al vertellend uitlegt. Inhoudelijk heb ik wel een aantal bezwaren. In de vertellingen kleurt de theologische visie van Van Midden de verhalen soms zo sterk, dat je kunt afvragen of hij die verhalen wel recht doet. Opvallend vind ik namelijk dat hij de ontmoetingen met God vaak geen ruimte biedt. Wanneer er sprake is van een verschijning van God of het spreken van God maakt Van Midden er vaak herinneringen van die verwarrend zijn en moeilijk te duiden zijn. Ook de opstanding van Jezus vertelt Van Midden als een soort visioen, als een idee dat het verhaal van Jezus niet is afgelopen. Ook met wonderen heeft Van Midden het niet makkelijk. Hij biedt er vaak een natuurlijke verklaring voor: zo wist Mozes door zijn ervaring in de woestijn dat een bepaald houtsoort het water zoet maakt en staat de ark bij de doortocht door de Jordaan op een zandbank. De wonderverhalen uit Handelingen vertelt Van Midden gewoonweg niet. Opvallend vind ik dat met de waardering die Van Midden heeft voor de Joodse traditie er geen enkele aandacht is voor de tabernakel of de tempel. De Groeibijbel is daarmee een bijbel waarin veel momenten waarin God van zich laat horen geen ruimte krijgt en de omgang met God haast niet meer dan een persoonlijk (en dan vaak ook nog innerlijk) gebeuren.
De Groeibijbel is vooral bruikbaar om te leren hoe bijbelse verhalen op een spannende manier naverteld kunnen worden en om te weten te komen hoe de bijbel in bepaalde delen van de kerk wordt uitgelegd.

Plaats een reactie