Prekenserie over Deuteronomium

Prekenserie over Deuteronomium

In de komende tijd staat tijdens de erediensten het Bijbelboek Deuteronomium centraal. Deuteronomium is een van de belangrijkste boeken in het Oude Testament. Dit boek wordt wel de kern van het Oude Testament genoemd.

In een terugblik houdt Mozes het volk Israël, dat net op het punt staat, het door de Heere beloofde land te betreden. Het verleden spreekt over wat de Heere voor Israël heeft gedaan. Het volk, dat door de Heere is uitgekozen, mag dat niet vergeten. De boodschap van Mozes is voor het hele volk bedoeld.  De Israëlieten moeten hun kinderen vertellen over wat de Heere voor hen heeft gedaan door hen te bevrijden uit Egypte en hen door de woestijn te leiden. In de preken zal daarom ook aandacht zijn aan Als het volk in het Beloofde Land is mag het niet vergeten dat het land een geschenk van de Heere is, waar ze hun God altijd dankbaar voor moeten zijn.

Verkondiging en catechese
In de exegese op Deuteronomium wordt ook aandacht besteed aan prediking, catechese en geloofsoverdracht. Deuteronomium bevat veel verkondiging, dat aan het volk gericht is. Mozes spreekt het volk aan op geloof, op een keuze voor God – zoals een predikant de gemeente aanspreekt (hoort aan te spreken): hij stelt hen voor de keuze tussen zegen en vloek (hoofdstuk 28-29).
De boodschap is steeds: als het volk een toekomst wil hebben, is de relatie tussen de Heere en het volk onontbeerlijk. Deze relatie mag niet verbroken worden. De ongehoorzaamheid mag daarom niet vergeten worden. Het volk wordt aangesproken om in het Beloofde Land wel in trouw aan de Heere te leven.

Over Deuteronomium wordt ook wel gezegd dat het een doorlopende catechese is, waarin het volk onderwezen wordt over de Heere en over hoe het volk trouw aan de Heere kan zijn.

Verhalen en voorschriften
Verhalen en voorschriften wisselen zich af. Dat is steeds in de Bijbelboeken die over de woestijnreis gaan het verhaal. Dat is niet voor niets: de voorschriften van de Heere zijn verweven met de weg die de Heere met Zijn volk gaat. Het zijn geen losse wetten, maar onderdeel van Gods trouwe en liefdevolle zorg voor Zijn volk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s