Wees voorbereid

Wees voorbereid
U dan, wees ook bereid, want op een uur waarop u het niet zou denken, zal de Zoon des mensen komen. (Lukas 12:40)

medium-1443431313

Niet thuis? Licht aan! Maak het inbrekers niet makkelijk. Doe alsof je thuis bent.  Zo staat het op een poster van de rijksoverheid en de politie, waarbij we gewaarschuwd worden tegen inbrekers. In de komende maanden is het vroeg donker en laat licht. Als het vroeg in de avond in een bepaald huis donker is, weten de inbrekers dat de bewoners niet thuis zijn en kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Daarom worden we gewaarschuwd om alert te zijn en alles te doen om inbraak te voorkomen. Inbrekers slaan hun slag als de bewoners er niet op bedacht zijn, omdat bewoners zelf nooit op het idee zouden komen om ergens in te breken. Ben je als bewoner er wel op bedacht, dan doe je alles om te voorkomen dat inbrekers hun slag kunnen slaan.

De Heere Jezus gebruikt dat een soortgelijk voorbeeld voor de discipelen, waarmee hij hen aanspoort om alert te zijn. Om voorbereid te zijn op zijn Wederkomst. Hij zegt tegen zijn discipelen: ‘Als een eigenaar geweten had dat er een inbreker zou komen, had hij klaargestaan om de inbreker op te wachten.’
De Heere Jezus houdt het daarmee ook ons voor: ‘Je bent voorbereid op veel narigheid dat op je af kan komen. Je maakt je huis zo veilig mogelijk. Ben je net zo voorbereid op het mooiste dat je kan overkomen, namelijk Mijn terugkomst?’
Want ook Christus’ Wederkomst zal er onverwacht zijn. Dat onverwachte is de overeenkomst met de inbreker, die zijn slag slaat als iedereen denkt dat er niets zal gebeuren.
Hoewel: onverwacht? Heeft de Heere Jezus niet gezegd dat Hij terug zal komen? Is Zijn komst dan echt onverwacht? Nee toch? Daar houdt u toch ook rekening mee? Wat onverwacht is, is het tijdstip, het moment. Wat niet onverwacht is, is Zijn Wederkomst. Zijn terugkomst heeft Hij reeds aangekondigd voordat Hij van de aarde zou gaan. Hij deed dat om op aarde, bij Zijn volgelingen het verlangen op te wekken. Zodat zij zouden uitkijken naar Zijn komst. Zodat u uitkijkt naar Zijn komst.
We bereiden ons voor op wat op aarde ons kan overkomen. Zo beveiligen we ons huis tegen inbraak. En terecht. Hoe komt het dat we ons wel voorbereiden wat we op aarde kunnen meemaken, maar dat we die zekerheid van Christus’ Wederkomst vaak uit het oog verliezen? Betekent dat voor ons het leven op aarde uiteindelijk belangrijker is dan het leven in Gods heerlijkheid, het eeuwige leven dat Christus geeft? Begrijpelijk is het wel, want dat leven op aarde dat zien we, dat maken we mee. Dat leven dat Christus ons wil geven, dat moet nog komen. En toch: echt gelukkig zijn we pas als we beseffen dat er nog een leven volgt. En dat we daarnaar uitkijken. Naar die dag, waarop Christus terugkomt.


Welk een vreugde zal het wezen.
Als mijn oog Hem schouwen mag,

en mijn oor Zijn stem zal horen,
op die grote, blije dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s