Commentaren op Efeze

Commentaren op Efeze

De serie preken over Efeze is bijna voorbij. Komende zondag de laatste bijdrage.

In de laatste tijd zijn er veel goede commentaren op deze brief verschenen. Tijdens deze serie heb ik de volgende commentaren gebruikt:

(NB: via bookreviews zijn goede recensies op het gebied van exegese Oude en Nieuwe Testament te vinden. Daarbij kan men een inschatting maken van de waarde van een commentaar. Check daarnaast ook goodreads. Recente Engelse commentaren kunnen vaak goedkoop via Den Hertog worden besteld).

9780801026140
1) Harold W. Hoehner, Ephesians. An Exegetical Commentary (Grand Rapids: Baker Academic, 2002).
Hoehner schreef een uitgebreid commentaar, waarbij hij steeds heel goed aangeeft wat de betekenis van een woord in de context van een perikoop is.
Dit commentaar van Hoehner is een zelfstandig commentaar en behoort niet tot een bepaalde serie.

Ephesians-2012
2) Stephen E. Fowl, Ephesians. A Commentary. New Testament Library (Louisville: John Knox Westminster, 2012).

Fowl is een beknopt commentaar en erg waardevol om na een gedetailleerde woord-voor-woord-exegese de hoofdlijn weer te pakken te kunnen krijgen. Dit commentaar is uitgebracht in de serie: New Testament Library.

FILAGO_db2_3261_M_00
3) Michael Gese, Der Epheserbrief. Die Botschaft des Neuen Testaments (Neukirchen-Vluyn: Neukirchener Verlag, 2012)

Een mooi, recent Duits commentaar. Geschreven door een predikant die promoveerde in het Nieuwe Testament. Dat is ook te merken aan dit commentaar: beknopt maar toch ook weer genoeg aandacht voor de woordbetekenis en volop aandacht voor de boodschap die deze brief wil overbrengen.
Dit commentaar behoort tot de serie: Die Botschaft des Neuen Testaments.

ResizeImageHandler
4) Peter T. O’Brien, The Letter to the Ephesians. The Pillar New Testament Commentary (Grand Rapids / Cambrigde: William B. Eerdmans Publishing Company, 2010, tweede druk).

The Pillar New Testament Commentary is een evangelicale serie. Dat is ook te merken aan dit commentaar. O’Brien schreef een degelijk commentaar, bruikbaar voor de exegese tijdens de preekvoorbereiding.

Print

5) Frank Thielman, Ephesians. Baker Exegetical Commentary on the New Testament (Grand Rapids: Baker Acadamic, 2010).

Ook de serie Baker Exegetical Commentary on the New Testament is een evangelicale serie. Omdat ik geen keuze kon maken tussen Thielman en O’Brien heb ik beide commentaren gebruikt. Ze vulden elkaar goed aan.

51MIyaXzpEL._SY344_BO1,204,203,200_

6) Heinrich Schlier, Der Brief an die Epheser. Ein Kommentar (Düsseldorf: Patmos Verlag, 1957).

Het commentaar van Schlier had ik al staan. Schlier is een veel ouder commentaar en dat is te merken aan de manier waarop deze exegese wordt verricht en de aandacht in de exegese aan bepaalde onderdelen.
Toch was Schlier geregeld de moeite waard. Van Schlier heb ik ooit eerder uit artikelen de waarde van parakaléoo (vermanen, aansporen) geleerd; een reden om dit commentaar aan te schaffen. Op dat punt was Schlier zeker de moeite waard.

ResizeImageHandler (1)
7) Eugene H. Peterson, Practice Resurrection. A Conversation on Growing Up in Christ (Grand Rapids / Cambrigde: William B. Eerdmans Publishing Company, 2010).

Peterson heeft tijdens zijn werkzame leven als predikant en hoogleraar Spiritualiteit vaak deze brief behandeld. Vandaar uit heeft hij een meditatief commentaar geschreven over deze brief in zijn serie Conversations.
Dit boek heeft mij heel erg geholpen bij de verkondiging. Voor mij een belangrijke steun in het preken maken over deze brief. Ik heb ook veel aan hem ontleend: introductie van de preek, voorbeelden, structuur van de preek, focus op bepaalde teksten.

Advertenties

2 thoughts on “Commentaren op Efeze

  1. Dank je wel, Matthijs, voor het overzicht. Zelf heb ik ook het plan om een prekenserie te houden over de Efeze-brief dit of volgend jaar. In ieder geval veelbelovend gezien de theologische en exegetische literatuur omtrent deze brief.

    • Efeze is de moeite waard. Begin is vooral theologie; tweede helft met praktische uitwerkingen voor het dagelijks leven. Enne, wel je eigen preken schrijven; niet de mijne plagiëren ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s