Langetermijnplanning van preken

Langetermijnplanning van preken

Wanneer het maken van preken het beste van predikanten vraagt, is het zinvol om een planning voor lange termijn te maken. Een predikant kan niet het beste geven als hij het moet hebben van wat er zich in een bepaalde week aandient of van de restantjes die overblijven.

De gedachte is dat een langetermijnplanning de Heilige Geest in de weg staat, omdat de Geest dan meer gebonden is en niet door middel van spontaan zou kunnen inspireren. Ook het invullen van een langere termijn kan door de Geest worden gebruikt. Het op zijn beloop laten of lukraak wat kiezen is  beneden de waardigheid van het ambt van predikant. Het voeden van de gemeente op een gezonde manier veronderstelt een goede balans tussen verschillende soorten genres van de Bijbel en de verschillende thema’s.

Voordelen
 – De predikant die geen langetermijnplanning heeft moet voor elke zondag een nieuwe keuze maken. Deze keuzestress zorgt ervoor dat die predikanten minder plezier in het preekvoorbereiding en het preken beleven. De predikant die wel zo’n planning maakt, heeft meer voldoening in het maken van preken.
– De kwaliteit van de prediking neemt toe, omdat thema’s, ideeën en inzichten de tijd hebben om te rijpen.
– De langetermijnplanning geeft een studiedoel. Preken voorbereiden vereist studie, die er in een drukke pastorale praktijk niet zomaar is.
– Een langetermijnplanning biedt de mogelijkheid om te reflecteren op het doel van de prediking en de balans in de prediking.
– Het is makkelijker om voorbeelden te verzamelen.

Aanpak
– Verzamelmap waarin ideeën, gebeden, voorbeelden enz. worden verzameld. Op basis van deze verzamelmap wordt een planning gemaakt.
– In een planning worden cruciale keuzes gemaakt met betrekking tot Bijbelgedeelten, thema’s en boodschappen. Het opstellen van zo’n planning kan niet zonder gebed.
– Wie preekt, dient de Bijbel, de gemeente en de wereld waarin men leeft te kennen.
– Gebruik maken van het kerkelijk jaar om zo’n planning te maken.
– Na de totaalplanning kan de predikant de planning onderverdelen door te kiezen voor subthema’s of Bijbelgedeelten. Daarbij zou al een (werk)titel bij elke zondag bedacht kunnen worden.
– Delen van deze planning met kerkenraad en gemeente.

N.a.v. Howard Vanderwell, ‘Long-Range Sermon Planning’, New Interpreter’s Handbook of Preaching (Nashville:  Abingdon Press, 2008)  232-234.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s