Wat is de betekenis van Pasen?

Wat is de betekenis van Pasen?

Pasen is een belangrijk feest voor christenen. Met Pasen vieren zij dat Jezus Christus uit de dood verrees. Hij was gestorven aan het kruis, werd in een graf gelegd, maar werd door de Vader uit de dood opgewekt. Het graf is leeg, want Jezus is opgestaan uit de dood.

emptytomb

De opstanding van Christus betekent:
– dat de macht van de dood verbroken is. De dood is niet meer het einde, maar na de dood is er leven mogelijk. De grote scheiding is niet meer die tussen leven en dood, maar tussen geloof in Christus en ongeloof.
– dat Christus’ dood aan het kruis geen mislukking was, maar een offer dat Christus in onze plaats bracht. Doordat God Christus opwekte uit de dood, mogen wij weten dat God dat offer heeft aangenomen.
– de opstanding van Christus is de voorbode van de opstanding van de doden op de laatste dag van de geschiedenis. Wanneer Christus terugkomt op de wolken van de hemel, zullen alle overledenen herrijzen uit het graf en zal er het laatste oordeel zijn.

crosses

De opstanding van Christus gaat niet alleen over de toekomst, maar raakt ook ons leven in het hier en nu. Toen Christus stierf aan het kruis stierf Hij voor en met degenen die in Hem geloven. Toen Hij opstond uit het graf, stond Hij ook op samen met hen die in Hem geloven. De opstanding van Christus houdt in, dat wij hier op deze aarde al deel kunnen krijgen aan het nieuwe leven. Deze verbondenheid met Christus’ sterven en opstaan komt naar voor in de doop.
Dat wij hier op deze aarde al een nieuw leven ontvangen, wil niet zeggen dat wij hier op deze aarde al vrij van de zonde zijn of vrij van ziekte, dood of pijn. Dat houdt al wel in, dat hier op deze aarde gemeenschap met God mogelijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s