Valse en ware mystiek – 2 (Gedachten bij Klaas Schilder – 2)

Valse en ware mystiek – 2
Gedachten bij Klaas Schilder – 2

De valse mystiek heeft de neiging om te blijven op het hoogtepunt. Zeg tot dit schoone uur: O, toef nu nog, gij zijt zoo schoon. Valse mystiek vergeet dat op dat moment de schaduw van het kruis valt en de gelovige struikelt over de steen des aanstoots. Schilder werkt dat uit aan de hand van de verheerlijking op de berg. Petrus wil geïmproviseerde tabernakels bouwen, vanuit de dwaze gedachte dat de aarde de hemel kan ontvangen en dat de aarde dit kan vasthouden.
Deze dwaze gedachte is niet alleen een grote naïviteit, maar ook zonde: op de berg van de verheerlijking wil Petrus Jezus ervan weerhouden de weg van het kruis te kiezen. Ware mystiek weet dat het hoogtepunt niet bestaan uit een scheiding van licht op de berg en duisternis in het dal (zoals op het schilderij van Rafaël), maar dat op de berg van de verheerlijking de duisternis ook aanwezig is. Ware mystiek weet van de steen des aanstoots en de kruis op het mystieke hoogtepunt.

Op de berg van de verheerlijking vindt ook de ontmoeting plaats tussen de triomferende kerk (Elia en Mozes) en de strijdende kerk. Het verschil is, dat de strijdende kerk rust en heerlijkheid wil vóórafgaande aan het kruis. De strijdende kerk heeft rust en heerlijkheid verkregen door het kruis.  De strijdende kerk wil de openbaring van God beantwoorden. Ware mystiek kan echter niet zonder eerst te luisteren: hoort Hem! Ware mystiek weet dat het de aanspraak en de didactiek nodig heeft. De strijdende kerk heeft dus voortdurend te strijden tegen de valse mystiek. Of het nu de valse mystiek is van de ietsisten en de agnosten of het de valse mystiek is van extreme bevindelijkheid.
Wanneer de mystiek metterdaad luistert en gehoorzaamt, zal het inzien dat er niet alleen duisternis is op het hoogtepunt, maar ook licht. Naast de dwaasheid en de zonde van Petrus verschijnt Christus in Zijn heerlijkheid. De Geest presenteert deze duisternis en licht tegelijkertijd op dezelfde plaats; naast de dwaasheid van Petrus Gods raadsbesluit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s