Opstanding en laatste oordeel

Opstanding en laatste oordeel

De opwekking van Jezus werd vanaf het begin verbonden met het laatste oordeel. Jezus was de eerste(ling) van degenen die uit de doden worden opgewekt. De opwekking uit de doden is een lichamelijke opstanding; geen voortbestaan van de ziel (of iets dergelijks). Deze opstanding was oor de Vroege Christenen verbonden met de wederkomst van Christus. Door het geloof in Christus waren zij zeker van deelname aan Gods heerlijkheid.
Het geloof van de opstanding is verbonden met het geloof in het laatste oordeel. De doden die opstaan, komen voor de rechterstoel van God. Dat alle doden zullen opstaan, is een gedachte die pas in de 2e eeuw voor het eerst wordt geformuleerd (Justinus, Dialoog, 80.5). Bij Paulus is al wel de gedachte aanwezig, dat elk mens wordt geoordeeld en rekenschap voor God heeft af te leggen. Kan dat wel gebeuren zonder lichamelijke opstanding?
Paulus’ missie werd gedragen door het besef dat door de gekruisigde en opgestane Christus redding mogelijk is van dit laatste oordeel. Er zijn aanwijzingen dat het laatste oordeel door God in handen van Christus wordt gegeven. Het laatste oordeel is een onderdeel van de komst van Gods rijk. Door middel van het oordeel wordt Gods heerschappij gevestigd. Dit laatste oordeel is  niet alleen een heilzame gebeurtenis, maar ook een scheiding tussen goed en kwaad.
Het oordeel treft niet alleen de ongelovigen. Ook de christenen worden voor Gods rechterstoel gebracht. In het oordeel van God kan men niet vertrouwen op wat men zelf inbrengt, maar alleen op het offer van Christus.

N.a.v. Peter Stuhlmacher, Was geschah auf Golgatha? Zur Heilsbedeutung von Kreuz, Tod und Auferweckung Jesu (Stuttgart: Calwer Verlag, 1998)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s